Linseoperation / Linsebehandling af alderssyn med multifokale linser - CLE/RLE, Brillefri​

​Ved 45-50 årsalderen bliver det vanskeligere at se på kort afstand. Vi tvinges til at holde avisen eller bogen længere væk og armene kommer til at virke som om de er "for korte". Det kaldes alderssyn eller presbyopi.

Årssagen til alderssyn er, at øjets linse med tiden bliver mindre fleksibel og  ikke i samme grad som tidligere kan tilpasse sig forskellige afstande.  For en person med normalt syn betyder det, at øjet ikke længere kan fokusere på nært hold, men derimod ser udemærket på lang afstand. Øjet mister sin evne til at zoome ind og ud (akkomodationsevne). Dette kan klares med en multifokal linseoperation, så du bliver brillefri.

Kontakt os og aftal en tid til en linsebehandling af alderssyn - Klik her!

For at kompensere  for dette bruges læsebriller, og jo ældre man bliver, jo stærkere skal de som regel være. En person, der er lidt nærsynet i udgangspunktet, kan derimod gradvis læse uden briller, selvom linsen er blevet mere "usmidig", men har stadig brug for briller for at se på lang afstand. Er man mere nærsynet eller langsynet har man brug for læsebriller eller briller med flere styrker - såkaldte progressive glas eller bifokale briller.

Kontakt os, vi kan hjælpe dig med at blive brillefri.

​​

Hvis man har alderssyn, men ønsker at slippe for at bruge briller og blive brillefri, er det nu muligt at tilbyde en ny linseoperation og linsebehandling, hvor den gamle linse skiftes ud med en ny multifocal (M-IOL) eller livsstilslinse.

Linseoperation eller linsebehandling bliver udført med multifokale (M-IOL) linser og korrigerer nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl samt alderssyn på en gang, og du behøver aldrig bekymre dig om at få grå stær. Samtidig bliver du brillefri.


Man vil herved til en vis grad genetablere ungdomssynet og se godt på de fleste afstande, med andre ord kan man både læse og køre bil uden at bruge briller, når man har fået foretaget linsebehandling eller linseoperation af alderssyn.

Ønsker du at blive brillefri?

Bestil tid til en gratis uforpligtende vurdering af operation med multifokale linser ved at klikke her.

Hvordan fungerer den multifokale (M-IOL) linse

Teknikken til korrektion af alderssyn hedder RLE (refraktiv lens exchange) eller PreLex operation (presbyopic lens exchange) og er stort set den samme som ved grå stær - én af verdens hyppigst udførte operationer.

Den multifokale linse til linsebehandling / linseoperation er opbygget af ringe med flere forskellige brydninger, som gør det muligt at stille skarpt på alle afstande. Dette betyder, at lyset, der sendes gennem den multifokale linse, danner to (bifokal) eller tre (trifocal) skarpe billeder på nethinden. Det ene billede er til afstandssynet, de andre til læse og mellemafstand. Brugen af disse er en tilvænning, hvor hjernen selv vælger det billede, der skal bruges. På den måde vil de multifokale(M-IOL) linser gennem en linseoperation / linsebehandling af alderssyn gøre dig brillefri.

Forundersøgelse af alderssyn

For at afgøre om en linsebehandling eller linseoperation med multifokale linser af alderssyn er den rigtige, foretages en grundig forundersøgelse med opmåling af samtlige øjenparametre.

Vi vurderer, hvilken type linse der passer bedst til netop dine øjne og dit synsbehov. Efterfølgende giver vi dig råd, vejledning og besvarer dine spørgsmål, så du er orienteret og tilfreds med fremgangsmåden.

Udgangspunktet for samtalen er dit behov og dine forventninger til udbyttet af en eventuel linseoperation eller linsebehandling med multifokale (M-IOL) linser, så du bliver brillefri og slipper for alderssyn.


Operationen tilbydes hovedsageligt til personer fra 45 år og opefter med alderssyn, der ønsker at blive brillefri, idet øjets linse i denne alder ofte mister en del af sin normale akkomodationsevne.


Kun de, som kan forventes at opnå et godt resultat af behandlingen opereres.

Ved følgende øjensygdomme tilbydes normalt ikke operation:

 • sygdomme i hornhinden
 • grøn stær
 • diabetes
 • sygdomme i nethinden

Udskift alderssyn med brillefri ved linseoperation / linsebehandling

Øjet bedøves med øjendråber og selve operationen foregår stort set som en almindelig grå stær operation, der er et af de hyppigst udførte kirurgiske indgreb i verden. Det er en kort operation, der gør dig komplet brillefri efterfølgende.


Operationen af alderssyn tager ca. 10 min alt efter, om det er et eller begge øjne, der opereres. Ved linsebehandling / linseoperation erstatter man øjets oprindelige linse med et nyt multifokalt linseimplantat af foldbart hydrophobt acrylplast, som er et blødt kunststof med optimale optiske og biologiske egenskaber.

​Den multifokale (M-IOL) linse bliver i øjet hele livet og skal derfor ikke udskiftes. Til beskyttelse af øjet er linsen udstyret med et UV-filter.

LÆS HER OM RLE OPERATIONEN (sidste nummer af "Rask magasinet" ) HOS EN AF VORE PATIENTER

Vi tilbyder  kun TRI linser og EDOF linser som er godkendte og CE mærkede

 • TRI PhysIol  FineVision​ IOL
 • TRI Zeiss AT LISA trifokal IOL
 • EDOF PureSee
 • EDOF Vivity

EDOF (Extended Depth Of Focus) linser er nyeste og har "forlænget brændpunkt" så man feks. kan læse computertekst og sms beskeder brillefri - og samtidig se fjerne objekter og køre bil samt  se fjernsyn og dyrke sport brillefri. Læsning med helt små bogstaver kan kræve en læsebrille i visse situationer

Har IKKE bivirkninger i form af haleo og ændret kontrastsensivitet.

​Trifokale linser har tre brændpunkter og giver fremragende synskvalitet i både nær og mellemafstande, samt fjerne afstande. På grund af brændpunktet for mellemafstande, er det muligt med trifokale linser at arbejde brillefri ved computer. Alle har bivirkninger i form af haleos ved bilkørsel om natten. og let nedsat kontrastsensivitet.

Læs videnskabelige artikler om trifokale linser:

- Visual outcomes and subjective experience after bilateral implantation of a new diffractive trifocal intraocular lens (Læs mere)

- Dr Gatinel Comparison of MIOLs on optical bench (Læs mere)

- Europe Dr Duch Evolution of Indications for Presbyopia-Correcting (Læs mere)

Myopi (nærsynethed)​​

Ved nærsynethed er øjets brændpunkt foran nethinden.​

Efter operationen rammer lysstrålerne nu præcist i nethinden.​

Hyperop (langsynethed)

​Ved langsynethed er øjets brændpunkt bagved nethinden.

Efter operationen rammer lysstrålerne nu præcist i nethinden

Komplikationer:

Ved en linseoperation / linsebehandling (RLE) er alvorlige komplikationer extremt sjældne, men som ved alle former for kirurgi kan der optræde komplikationer.


Infektioner (0,02%) blødning eller hævelse på nethinden(1%),nethindeløsning(<1%)
hører til de mere alvorlige og sjældne komplikationer, som straks vil blive behandlet hvis de skulle opstå.


Specielt for meget nærsynede øjne:
Nethinden hos meget nærsynede er tyndere end normalt, og der kan være en let øget forekomst af nethindeløsning 1-2%, uanset om man opererer eller ej.
Risikoen anses dog for let øget efter en linsebehandling / linseoperation.


Specielt for meget langsynede øjne:
Pladsforholdene hos meget langsynede er dårligere end hos det normale øje.
Dette kan give forbigående hornhindehævelse og evt. let trykstigning i øjet efter operationen.
Risiko for nethindeløsning er ikke øget.


På Øjenklinikken Skt. Clemens anvender vi det nyeste udstyr og den mest moderne operationsteknik samt udelukkende kun CE mærkede og FDA godkendte kvalitetsprodukter.
Dette sikrer at alvorlige komplikationer kun optræder hos ganske få promille af de opererede patienter her i klinikken.

Værd at vide inden operation med multifokale linser:

 • Operationen fungerer bedst når begge øjne er opereret.
 • Operationen er et rutineindgreb ( 10 min. varighed)
 • Ambulant indgreb med dråbebedøvelse
 • De fleste genoptager arbejde efter 3-4 dage
 • Brillefri for mere end 90% resten af livet
 • Har man grå stær fjernes denne ved indsættelse af multifokallinse og vil aldrig kunne opstå igen.
 • Som regel opnås optimalt syn på læseafstand hurtigst, mens synet på længere afstand kan opleves som lidt sløret. Efterhånden som hjernen vænner sig til de nye linser aftager den oplevelse, og synet over lang afstand bliver bedre og bedre.
 • Ved operation med bifokale linser vil synet på mellemafstand (60-70 cm) forbedres gradvist hvilket skyldes tilvænningsproces i hjernen. Det kan dog i visse tilfælde blive nødvendigt med brille til intermediær afstand (40-80 cm) Dette er ikke nødvendigt med de nye trifocale linser.
 • Synet kan med tiden atter blive sløret og skyldes såkaldt "efterstær" eller "PCO". Dette behandles meget enkelt med yag laser i klinikken, så du forbliver brillefri.
 • Studier i USA har vist at mere end 90 procent af patienter opereret med flerstyrke linser klarer sig helt uden briller og 94 procent af disse er tilfredse med den opnåede synskvalitet efter operationen.
 • Ved bilkørsel kan man efter operationen ofte se en lys ring (glare) omkring billygter på modkørende biler og fra andre lyskilder. Det er som regel et mindre ubehag og bliver normalt bedre med tiden.
 • Fordeling af lyset over flere brændpunkter medfører et vist kontrasttab. Dette indebærer, at der skal lidt mere lys til, for at opnå samme kontrast i billedet - til gengæld behøver man nu ingen brille.
 • På Øjenklinikken Skt. Clemens bliver du opereret af Michael Kjær Hansen der er "high volume" øjenkirurg med meget stor erfaring inden for linseoperation, linsebehandling og multifokale (M-IOL) operationer.​

Grå stær, linsebehandling / linseoperation og operation af bygningsfejl.

Øjenklinikken Skt. Clemens

CVR: 27514103​

Medicinsk telefon

📱 86 12 17 82

Kirurgisk telefon

📱 ​86 12 90 70​