Hvad er grå stær? Læs om grå stær operation her

Grå stær er en tiltagende uklarhed i øjets linse. Når linsen bliver uklar, bliver nethindebilledet uskarpt selv med de bedste briller.


Grå stær opstår hos mange tusinde danskere hvert år. Den begynder oftest i 60-70 års alderen, men kan ses i alle aldre. De fleste tilfælde af grå stær er et led i den almindelige aldringsproces.

Har du symptomer og ønsker du en undersøgelse?

Bestil tid til undersøgelse for grå stær ved at klikke her.​​​

Symptomer på grå stær:

  • Sløret syn, tågesyn
  • Blænding
  • Stjerner omkring billygter ved kørsel om natten.
  • Ændret farveopfattelse (gul filtereffekt)
  • Tiltagende nærsynethed (brilleændring)
  • Behov for stærkere lys til læsning (læsebesvær)
  • Evt. ensidigt dobbeltsyn

​Den uklare linse slører synet

Hvordan behandles grå stær?

Grå stær kan kun helbredes ved en operation, hvor man fjerner den uklare linse og erstatter denne med en ny foldbar linse af kunststof.

Vi har fra 2024 indgået en kvote aftale med Region Midt om operation af 650 grå stær operationer betalt af regionen, således at operation med monofokal(enstyrke) standart linse er gratis for borgere i Region Midt.

På Øjenklinikken Skt.Clemens har vi i dag mulighed for at tilbyde flere forskellige typer af linser (enstyrke og flerstyrke linser), der dels kan korrigerer for bygningsfejl dels genskabe øjets naturlige evne til både at læse og se langt og derved helt overflødiggøre brugen af briller.​​

Øjne med grå stær

Kontakt os og aftal en tid til en grå stær undersøgelse - Klik her!​

Operationen foretages i lokalbedøvelse gennem en 1,8 mm. stor åbning i hornhinden. Der anvendes et operationsmikroskop og mikrokirurgiske instrumenter. Snittet er så lille at den endelige brillestyrke kan bestemmes allerede efter ca. 1 måned.

Valg af den rigtige linse til dine øjne​

På Øjenklinikken Skt. Clemens tilbyder vi flere typer af linser, så vi kan opfylde individuelle behov og give dig optimal synskomfort.

Ved en traditionel grå stær operation ( den offentlige betalte løsning) indsættes en monofokal (enstyrke) linse. Denne giver et godt syn på lang afstand, men til læsning kræves en læsebrille.

Nyeste linser er EDOF Linsen (Extended Depth Of Focus), som er til dig der vil undgå optiske bivirkninger som haleos om aftenen, og som ønsker at minimerer brug af briller.

Linsen giver fremragende syn på mellem og lang afstand og de fleste kan læse mindre tekstafsnit.

Ved meget læsning anbefales Trifokale Linser

Vi tilbyder flere forløb af grå stær operation:

GRÅ STÆR - INCLUSIVE: En skræddersyet behandling tilpasset dit øjes anatomi, hvor bygningsfejl, nær- og langsynethed korrigeres optimalt.

GRÅ STÆR - ALL INCLUSIVE: En skræddersyet behandling med en flerstyrke linse. Optimal korrektion, som kan gøre dig helt brillefri.


Ønsker du at være brillefri ​vil man ved de nyere former for operation indsættes en såkaldt multifokal (flerstyrke) linse, der gør det muligt at se skarpt både på kort, mellem og lang afstand. Det betyder at ungdomssynet så at sige genskabes og at man både kan læse og køre bil uden brug af briller.(Egenbetaling)

Hvis du har bygningsfejl kan dette korrigeres med en torisk linse. Denne findes både som monofokal og multifocal.(Egenbetaling)

Den nye linse er permanent og skal ikke udskiftes. Derfor er det vigtigt at du tager stilling til valg af linsetype før operationen.

For både de multifocale og toriske linser gælder at disse er special udmålte til netop dine øjne (custommade) og er derfor bestillingsvarer.

Sygeforsikringen Danmark yder tilskud til operationen (Gr.1,2 og 5 med operationsdækning fra 6000 kr - 13.000 kr pr øje)

Forundersøgelsen

Ved forundersøgelsen foretages en præcis udmåling af øjet, så man kan beregne styrken af den nye linse. Den almindelige helbredstilstand er sjældent en hindring for en vellykket operation, men der kan være forhold, som kræver specielle hensyn.


Nogle former for medicin og visse øjendråber kan kræve særlige forholdsregler, som du i givet fald får besked om ved forundersøgelsen. Her vil du også få udleveret en recept på øjendråber, som skal bruges før og efter operationen.

Operationen

Ved ankomsten til klinikken bliver øjet dryppet med pupiludvidende og lokalbedøvende dråber.
Operationen udføres altid i dråbebedøvelse og er smertefri.
Du er vågen under hele forløbet, og kan tale med lægen og sygeplejersken under operationen.
Der lægges et tyndt papirstykke over ansigtet og den øverste del af kroppen, men vejrtrækningen påvirkes ikke heraf.

Selve operationen tager knap 10 min og er normalt smertefri.
Lige efter operationen lægges en forbinding på øjet, som må fjernes efter hjemkomsten.​

Se en grå stær operation:https://www.youtube.com/watch?v=yaAcqYn-Teo

Forholdsregler efter operationen:

  • Undgå at gnide eller trykke øjet.
  • Brug almindelig håndkøbsmedicin mod smerter, hvis det er nødvendigt.
  • Fortsæt uændret de daglige aktiviteter, men undgå større anstrengelser.
  • Brug øjendråber som foreskrevet.

Efterstær

Den bagerste linsekapsel kan blive uklar måneder til år efter operationen. Dette forekommer hos ca.5% af operationerne. Hvis denne såkaldte ”efterstær” generer synet, kan man behandle med laser. Behandlingen er smertefri og varer få minutter.

Man genvinder herefter synet fuldt ud.

Komplikationer

Mere end 95% af grå stær operationerne forbedrer synet og operationen er en af de mest sikre kirurgiske behandlinger. Hos nogle få vil der optræde komplikationer.

Infektioner, nethindeløsning ,blødning og hævelse af nethinden er blandt de mere alvorlige komplikationer, som kan påvirke synet.
Disse komplikationer er heldigvis sjældne. men nyere opgørelser har vist. at der er en øget risiko for nethindeløsning som gradvis falder, efter en almindelig grå stær operation.


På Øjenklinikken Skt. Clemens anvender vi det nyeste udstyr og den mest moderne operationsteknik samt anvender kun CE mærkede og FDA godkendte kvalitetsprodukter.

​Dette sikrer at komplikationer kun optræder hos ganske få promille af de opererede patienter her i klinikken.


Andre øjensygdomme såsom AMD (forkalkning af nethinden), grøn stær og følger af sukkersyge, kan begrænse synet efter en operation. Men selv med sådanne begrænsninger vil operation af grå stær som regel forbedre synet

Specielt for meget nærsynede øjne:

Nethinden hos meget nærsynede er tyndere end normalt, og der kan være en let øget forekomst af nethindeløsning 1-2%, uanset om man opererer eller ej.
Risikoen anses dog for let øget efter en grå stær/ linsebehandling / linseoperation.

​Speielt for meget langsynede øjne:

Pladsforholdene hos meget langsynede er dårligere end hos det normale øje.
Dette kan give forbigående hornhindehævelse og evt. let trykstigning i øjet efter operationen.
Risiko for nethindeløsning er ikke øget.

Læs artiklen om komplikationer i Værn om Synet her

Læs her i Rask Magasinet hvad Michael Kjær Hansen udtaler om fremtidens grå stær operationer.

Øjenlægen

Operationer på Øjenklinikken Skt. Clemens foretages af Michael Kjær Hansen der er speciallæge i øjensygdomme og øjenkirurgi.


Michael Kjær Hansen har siden 1998 været ansat som overlæge med kirurgisk ansvar indenfor grå stær og linseoperationer samt oculoplastiske operationer (kosmetisk øjenlågsoperationer), indtil køb af speciallægeklinik i 2003. Han hører til en af landets mest erfarne grå stær kirurger med mere end 12.000 operationer bag sig.


Michael Kjær Hansen er medlem af de internationale kirurgiske øjenlægeselskaber ASCRS, ESCRS og AAO og tilknyttet det amerikanske SEE (Surgical Eye Expeditions) som grå stær kirurg. Han har i den forbindelse deltaget i øjenoperationer i Vietnam, Tonga øerne og Tobago.

Grå stær, linseoperation og operation af bygningsfejl

Øjenklinikken Skt. Clemens

CVR: 27514103​

Medicinsk telefon

📱 86 12 17 82

Kirurgisk telefon

📱 ​86 12 90 70​